Przedświąteczne warsztaty kulinarne

W środę 13 kwietnia br. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dotyczące zasad zdrowego odżywiania. Przypomnieliśmy sobie gdzie szukać naturalnych witamin i minerałów aby zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie, dostarczyć odpowiedniej dawki energii i zadbać o odporność.

Prawdziwa dyskusja wywiązała się „przy śniadaniu” dlaczego należy pamiętać o tym posiłku i co powinno znaleźć się rano na talerzu. Wspólnie ze słuchaczami przygotowaliśmy kilka potraw z wykorzystaniem dużej ilości świeżych warzyw i owoców. Były również surówki, koktajle, napoje, zdrowe przekąski…

Na naszym stole nie zabrakło domowego pieczywa. Największym powodzeniem cieszył się bezglutenowy chleb i pasta z suszonych pomidorów. Prawdziwą bombą witaminową był napój z zielonej pietruszki. Każdy skomponował swój kolorowy i smakowity talerz według własnych preferencji smakowych.

Wspólnie doszliśmy do wniosku, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne. Było pysznie zdrowo, kolorowo i apetycznie.

Share
Skip to content